Agilityn sivulajit

 

Suosittu koirien esteratakilpailu agility on saanut rinnalleen myös kisaamisen muiden eläimien avulla. Rotta-agility, kissa-agility, laama-agility tai hamsteriagility voi kuulostaa erikoiselta, mutta lajeissa kisataan säännöllisesti. Näistä yksi suosituimpia on laamoilla ja alpakoilla kisattava agility, joka on ollut esimerkiksi Amerikassa tunnettu laji jo pitkään. Suomessa lajin parissa on harjoiteltu vasta vähän. Laama-agilityssa eläin talutetaan radan läpi, jossa on yleensä tunneli, pujottelurata, silta ja hyppyeste. Eläimet näyttävät taitojaan myös askellajin vaihdossa, peruuttamisessa ja pysähtymisessä. Koira-agilitysta poiketen lajin pääpaino on taidoissa ei nopeudessa.

Rotta-agilityyn ei tarvita paljoa varusteita

The black baby rat hangs on a pipe

Yksi suosituimmista lajeista on kesyrottien agility. Sen harjoitteleminen onnistuu helposti kotona, eikä lajiin tarvitse panostaa paljon rahaa. Rotilla on huono näkö mutta niiden hajuaisti on tarkka. Radalla rottia houkutellaan esteisiin ja nopeaan suoritukseen makupalojen ja äänen sekä käsimerkkien avulla. Äkilliset reaktiot ja korkeat äänet saattavat säikyttää rotan joten niitä tulee välttää. Lajissa kisataan myös Suomessa, jossa rotat jaetaan useimmiten kolmeen luokkaan. Luokkina ovat urosten luokka, naaraiden luokka ja Champion-luokka, jossa kisaavat menestyneet yksilöt. Lajista saa lisää tietoa Suomen Kesyrottayhdistyksestä.

Rotta-agilityradan voi rakentaa helposti itse. Rata koostuu 6 osasta, joita ovat silta, tunneli, köysieste, keinueste, pujottelueste ja hyppyeste. Ne on helppo rakentaa itse vanerista ja maalata huonekalumaalilla. Materiaalit voi tilata netistä vaikka osoitteesta byggmax.fi. Rotan rata kannattaa sijoittaa lämpimään tilaan, ettei lemmikki vilustu harjoitellessa. Harjoitellessa tulee muista, ettei kesyrotta jaksa harjoitella kovin pitkään yhdellä kertaa, joten välillä sitä on hyvä helliä ja muistaa herkkupaloilla. Kaikenlaisessa harrastustoiminnassa tulee muistaa, että lajin tulee olla harjoittelun osalta mielekästä kaikille.

Kissa-agility on hyvää liikuntaa kotikissalle

Kissa-agility on hyvä harrastus kotikissoille, joista osa saa liian vähän liikuntaa. Vauhdikkaassa lajissa kissa saa aivojumppaa, ja sen luonnollinen vietti saalistaa nousee esiin. Liukkaasti ja sulavasti liikkuva kissa voi oppia suorittamaan radan todella nopeasti. Suomessa kissat pääsevät kisaamaan, mutta lajin tärkein puoli on saada liikuntaa ja pitää hauskaa.

Niin kissa-agility kuin muutkin agilitylajit ovat tärkeitä omistajan ja lemmikin keskinäisen yhteyden tukijoina. Kissojen radalla suoritukset saa tehdä parille mieluisassa järjestyksessä, ja useimmiten houkuttimena käytetään herkkupalaa tai mieluista lelua. Agilitya pidempään harrastaneet kissat oppivat tottelemaan myös käskyjä vaikka ne eivät luontaisesti ota vastaan komentoja kuten koirat. Agility on hauska harrastus, joka sopii yllättävän monien lemmikkieläinten kanssa. Rataharjoittelua voi tehostaa yhdessä olemisella, oli sitten kyseessä koira, hamsteri tai poni.