Agilityharrastus Suomessa

Kukapa ei olisi kuullut Agilitystä. Agility on koirien esteratakilpailu ja se on laji, jota voi harrastaa jokainen koiranomistaja. Agility sopii kaikenlaisille koirille ja on todella monen koiran mieleen. Lajin pariin ovat kaikki tervetulleita, sekarotuisista rotukoiriin. Mitä Agility sitten koiralta vaatii ? Koiralta odotetaan, että se tulee toimeen toisten koirien ja luonnollisesti ihmisten kanssa. Hyvä fyysinen kunto ja toimintakyky ovat koiralle myös välttämättömiä ominaisuuksia. Agilityssä ihminen ohjaa koiran virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti radan läpi, jonka kilpailun tuomari on suunnitellut. On olemassa kahdenlaista ratatyyppiä : agilityrata ja hyppyrata. Radalla on esteitä, joiden lukumäärä on tavallisesti 12 – 20 estettä. Agilityharrastus Suomessa on suosittua ja lajista nauttii niin koira kuin ohjaajakin.

Mitä Agilityn harrastaminen edellyttää ?

Netistä saa tietoa agilitykisoista. Kennelliitto edellyttää, että Agilityä harrastava koira on yhteiskuntakelpoinen. Yhteiskuntakelpoisuus siis tarkoittaa, että tulee ohjaajansa ja toisten koirien kanssa toimeen, noudattaa käskyjä, on oppivainen, hyväkuntoinen ja reippaan toimintakyvyn omaava yksilö. Useimmat koirat täyttävät edellä mainitut ominaisuudet. Koiran omistajan pitää luonnollisesti olla myös hyväkuntoinen ja lajista kiinnostunut. Mitä agilityssä sitten tapahtuu? Agilityssä koirat jaetaan kolmeen tasoluokkaan. Ykkösluokassa kilpailevat aloittelevat koirat ja ohjaajat, kakkosluokkaan siirrytään ykkösestä ja kolmoseen siirrytään luontevasti kakkosluokasta. Koirat jaetaan tasoluokkiin myös säkäkorkeuden mukaan. Tasoluokkia ovat silloin mini-, medi- ja maxi-luokat. Oletko koirasi kanssa kiinnostunut mukavasta ja kehittävästä Agility harrastuksesta ? Kannattaa liittyä paikalliseen koirakerhoon, josta saa lisää infoa ja tietoa. Tutustu myös internetin kattavaan tietopakettiin tästä hienosta lajista.

Miten harrastus aloitetaan ?

Agilityn harrastamisen voi aloittaa hankkimalla ensin tietoa. Seuraavaksi kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen koirakerhoon ja liittyä jäseneksi. Koirakerhossa tutustuu toisiin koiriin ja ohjaajiin. Liity Suomen Agilityliittoon, josta saat paljon tietoa ja ohjeita lajista. Agilityliitolla on netissä omat kotisivut osoitteessa http://www.agilityliitto.fi/ Sivuilta löytyy muun muassa tietopankki, uutisia ja tietoa tulevista tapahtumista. Agilityn harrastaminen lähti alunperin Englannista 1970 – luvulla, jossa se toimi näytöslajina. Nykyisin Agilityn suosio on jatkuvassa kasvussa ja sitä harrastetaan lähes jokaisessa maassa. Suomeen laji virallisesti tuli vuonna 1986 ja lajin harrastajia on Suomessa yli 13500. Suomessa lajin taso on korkea, sillä Suomi on kansainvälisillä arvokisamitaleilla mitattuna yksi maailman menestyneimmistä agilityurheilumaista ja lajin suosio vain jatkaa kasvuaan.

 

mts_sociallyviral