Agility ja lapset

 

Koiran kanssa harrastukset ovat hauskoja koko perheen yhteisiä aktiviteetteja. Jos vanhemmat harrastavat esimerkiksi koiranäyttelyissä käymistä, tokoa tai agilitykilpailuja, tulee lapsestakin yleensä koiraihminen.

Monet näistä harrastuksista sopivat myös lapsille. Näyttelyissä pidetään lapsi ja lelukoira -kehiä, joissa lapset taluttavat lelukoiraa hihnan päässä. Lapsi ja koira -kehässä lapset taas esittävät omaa koiraansa. Siinä kuljetaan ympyrää, jolloin tuomari voi tarkastella koiran liikkumista. Perheen pienempien tulee kuitenkin myös asettaa lemmikki näyttelyasentoon, jolloin tuomari pääsee tarkastelemaan sitä päästä varpaisiin.

Hieman vaativampi laji lapselle ja koiralle on agility. Se ei nopeatempoisuutensa ja tarkkuutensa vuoksi sovi aivan perheen pienimmille. Sopiva aloitusikä on noin seitsemästä vuodesta ylöspäin.

Mitä agility on?

Agility on yksinkertaisesti selitettynä sitä, että ohjastaja ohjaa koiraa erilaisten esteiden yli. Tyypillisesti agilityradalta löytyy noin 12-22 estettä. Vähintään seitsemän näistä tulee olla hyppyesteitä.

Muunlaisia esteitä voivat olla mm. renkaat, muurit, tunnelit, keinut, puomit tai vaikkapa pujottelukepit. Vaikka ohjastajalle ei ole säädelty alaikärajaa, koiralle sellainen on kuitenkin asetettu. Koiran täytyy olla vähintään 18 kuukautta vanha. Sen täytyy olla myös terve, rokotettu Kennelliiton määräysten mukaan ja tunnistusmerkitty.

Agility on todella haastava laji, joten kaksikon täytyy harjoitella paljon ennen kilpailuihin osallistumista. Harjoittelu aloitetaan peruskäskyistä, kuten paikallaan olemisesta, istumisesta ja tassun antamisesta. Vähitellen niissä siirrytään tunneleihin, keinuihin ja pujotteluun. Kun nämä aktiviteetit ovat hallinnassa, voidaan alkaa harjoitella kokonaisia ratoja. Harjoittelu kestää pitkään, ja sen aikana on monia haasteita. Varsinkin lapsilla riittää innostusta, joten siksi agility onkin hyvä laji heille.

Agility voi olla perheen yhteinen harrastus

Kun yksi perheenjäsen on kilpailemassa koiran kanssa agilityradalla, kannustaa muu perhe yleensä katsomossa. Agilitykilpailuihin voi ottaa lapset mukaan jo aivan vauvaikäisestä lähtien, ja lajissa voi edetä aina MM-kisoihin saakka.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kilpailupäivät ovat yleensä pitkiä. Tällöin lapsille tulee ottaa mukaan tarvikkeita, joita he tarvitsevat. Tärkeintä ruoan ja juoman lisäksi ovat lastenvaunut. Ne voivat olla myös seisomalautoja, joilla lapsi voi seisoa vanhemman työntäessä vaunuja. Seisomalautoihin kannattaa tutustua esimerkiksi täällä: Lekmer.fi.

Perheen pienimmille täytyy myös aina varata riittävästi vaatetta mukaan, koska illan pimetessä voi tulla kylmä. Sen lisäksi lelut ja muut viihdykkeet auttavat lasta selviytymään pitkistä päivistä. Kun perheen yhteisistä harrastuksista tehdään mielekkäitä, lapset innostuvat itsekin harrastamaan herkemmin.

mts_sociallyviral