Laita raha-asiasi kuntoon ja lähde kilpailemaan agilityssa

Agility tunnetaan erinomaisena harrastuksena, jossa saa viettää aikaa koiransa kanssa. Monet ovat kuitenkin vieneet tämän harrastuksen pidemmälle, sillä agilitykilpailuissa riittää osallistujia. Toki jotkut heistä ovat paikalla ainoastaan harrastuspohjalta ja kavereiden kanssa, mutta agilityssa voi kilpailla myös maajoukkuetasolla. Se tosin vaatii kovaa treenaamista ja erinomaisesti lajiin sopivan koiran.

Suomen Agilityliitto järjestää kilpailuita kaikille ikään tai taitotasoon nähden lähes ympäri vuoden. Kilpailuista tiedotetaan tarkemmin Suomen Agilityliiton sivuilla. Tiedotteissa mainitaan myös, mikäli kyseinen kilpailu on tarkoitettu esimerkiksi nimenomaan maajoukkuetason parivaljakolle. Liitto vastaa myös arvokisojen järjestämisestä. Arvokisoja ovat siis kansainväliset kilpailut, joihin osallistuminen vaatii kutsun saamisen. Valtakunnallisiin kilpailuihin sen sijaan voi osallistua kuka tahansa. Agilityn kohdalla ei tarvitse olla pitkää harrastustaustaa, vaan pelkkä perustaitojen osaaminen riittää. Kilpailuiden lisäksi Suomen Agilityliitto järjestää myös nuorisotoimintaa. Siihen pyritään kiinnittämään erityisen paljon huomiota.

Kuinka aloittaa kilpaileminen?

Ennen kilpailemisen aloittamista on tietenkin tutustuttava lajiin. Se onnistuu liittymällä mukaan agilityharjoituksiin tai rakentamalla radan vaikka omalle pihalle. Esteisiin kannattaa panostaa heti alkuun, jotta radasta saa mahdollisimman monipuolisen. Jos oma tili näyttää tyhjältä, voi lainaa hakea netistä vaikkapa osoitteesta https://www.rahalaitos.fi, joka kilpailuttaa lainat puolestasi. Tyypillisimpiä esteitä ovat keinulaudat, tunnelit ja pujottelukepit. Näitä kannattaakin harjoitella monipuolisesti, sillä kilpailuradat ovat yleensä sekoitus näitä esteitä. Toki esteitä voi olla muitakin. Mitä enemmän kilpailemiseen panostaa rahallisesti, sitä parempia ovat myös odotettavissa olevat lopputulokset. Hyvät ja monipuoliset radat nimittäin auttavat kisaamaan taitavia koirakkoja vastaan.

Kun agilityn alkeet on hallussa, voi lähteä kilpailemaan epävirallisiin kilpailuihin. Niitä järjestetään ainakin suurimmissa kaupungeissa, mutta niitä järjestetään myös pienemmillä paikkakunnilla. Epävirallisissa kilpailuissa voi osallistua vaikkapa pelkkään putkiralliin, jossa kisataan siitä, mikä parivaljakko selvittää putket kaikista nopeiten. Toisaalta epävirallisissa kilpailuissa voi kilpailla myös kokonaisvaltaisilla radoilla.

Kun tarkoituksena on siirtyä virallisten kilpailuiden pariin, aloitetaan kilpaileminen luokasta 1. Se on kaikista helpoin luokka, jossa aloittelijat kilpailevat toisiaan vastaan. Korkein kilpailuluokka on 3. Luokassa 3 koiran ohjaajalla tulee olla voimassa oleva kilpailulisenssi. Kilpailulisenssi tarkoittaa myös sitä, että ohjaaja edustaa omaa jäsenseuraansa kaikissa kilpailuissa. Luokkia 1 ja 2 varten ei tarvita kilpailulisenssiä. Koiran suhteenkin on joitakin vaatimuksia. Mikä tahansa koira ei siis pääse kilpailemaan agilityssa, vaan siihen on muun muassa ikäraja. Agilityssa kilpailevien koirien tulee olla vähintään 18 kuukauden ja 1 päivän ikäisiä. Aivan pennut eivät siis pääse kilpailemaan agilityssa, mutta harrastuksen voi toki aloittaa epävirallisesti ennen 18 kuukauden ikää. Koiran tulee myös olla tunnistusmerkitty, eli toisin sanoen sillä tulee olla mikrosiru. Koiran tulee myös olla rokotettu Kennelliiton ohjeiden mukaisesti. Kun koira täyttää nämä ehdot, on se valmis kilpailemaan virallisissa kilpailuissa vaikka kansainvälisellä tasolla.

mts_sociallyviral